ROMAN

Sizler için hazırladığımız roman konusunu ele alacağız. MEB'e en uygun şekilde hazırlanmış olunup
sesli ve görüntülü hali youtube kanalımızda paylaşılmıştır. Youtube kanalımızın linki en alt kısımda mevcuttur.İyi çalışmalar...

Romanda Kurtuluş Savaş'ı ve cumhuriyetin ilk yıllardaki gözlemleri anlatılıyor ise milli edebiyat anlayışını sürdüren romanlardır.Romanda psikolji,iç çatışma,ikilemleri anlatılıyorsa bireyin iç dünyasını yansıtan romanlardır.Köylü ve ya işçinin sorunları ele alınıyorsa ve düzen eleştirmelerinden bahsediliyorsa(ağalık,şeyhlik) toplumcu gerçekçi romanlardır.Romanda kenteki yalnızlık ve iletişimsizlikten bahsediliyorsa ve ya varolma sancısının konusu işleniyor ise bu roman modernist romandır.İslamiyet ya da Türkçülük gibi konular işleniyor ise milli ve dini duyarlıklarları yansıtan romanlardır.

Cumhuriyet döneminde milli edebiyat sanatçıları eser vermeye devam ediyor.İlk yıllarda daha çok gözlemci gerçekçiliğe(realizm) dayalı romanlar yazılıyor.Bu dönemde devrimler,yeni kurumlar ve değerler anlatılmaktadır.Bu dönemde bazı sanatçılar bireyin iç dünyasını ele alan romanlarda yazmışlardır.
1940'tan sonra genellikle toplumcu gerçekçi eserler kaleme alınmıştır.Çok az sanatçı ise milli ve dini duyguları ele alan eserler yazmıştır.Bu dönemde tanınmış ve sınavlarda çıkma olasılığı yüksek olan bazı romanları derledik...

Gözlemci gerçekçi roman olarak Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun eserleri önemlidir.Yaban eseri önem verdiğim bir eserdir.Aynı zamanda Reşat Nuri Güntekin'in Yaprak Dökümü eseri sınavlarda çıkma olasılığı yüksek olan bir romandır.


Bireyin iç dünyasını yansıtan eserlerden Abdülhak Şinasi Hisar'ın  Fahim Bey ve Biz , Peyami Safa'nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu,Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur eseri bilmemiz gerek önemli eserlerdendir.

Toplumcu gerçekçi roman olarak Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf eserini önemsiyorum.


MİLLİ EDEBİYAT ANLAYIŞINI SÜRDÜREN ROMAN:

Genel olarak özelliklerin bahsetmek gerekirse cumhuriyet öncesinin eleştirisi yapılır.Kurtuluş savaşı konu edilir. Cumhuriyet devrimleri konu edilmiştir.Anadolu'ya yöneliş sürer.Eserlerde subay ve ideal öğretmen gibi tiplere rastlanır.Eserlerde halk-aydın arasındaki ilişkiler ele alınır.Tezli romanlardır.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu,Halide Edip Adıvar,Refik Karay,Aka Gündüz gibi kişiler bu dönemim önemli temsilcilerindendir.

BİREYİN İÇ DUYGULARINI ELE ALAN ROMAN:

Genel olarak özelliklerinden bahsedelim.Psikoloji,psikiyatri ve psikianalizden yararlanılarak yazılan romanlardır.Ruhsal çözümlemeler yapılır,olay ve merak unsurları genellikle 2. plana atılır.Bireyin iç sıkıntıları,iç çatışmaları ve ya ikilemleri ele alınır.Empresyonizm,ekspresyoniz,sürrealizm gibi akımlardan etkilenmiştir.
Peyami Safa,Abdülhak Şinasi Hisar,Ahmet Hamdi Tanpınar gibi güçlü kalemler temsilcileri arasındadır.


1950-1980 yılları arasında roman türü farklı eğilimlerle gelişimini sürdürmüştür. Özellikle bu dönemde varoluşçuluk akımının etkisiyle mevcut roman anlayışına modernist çizgi de eklenmiştir.
Toplumcu gerçekçi romana Kemal Tahir,Orhan Kemal,Yaşar Kemal gibi yazarlar eser vermiştir. Bireyin iç dünyasını anlatan romanlara Peyami Safa,Abdülhak Şinasi Hisar,Ahmet Hamdi Tanpınar,Tarık Buğra gibi yazarlar eser vermiştir. Modernist romana Yusuf Atılgan,Oğuz Atay,Ferit Edgü,Adalet Ağaoğlu gibi yazarlar eser vermiştir.Milli ve dini duyarlılığı yansıtan romanlara Hüseyin Nihal Atsız,Mustafa Necati Sepetoğlu,Münevver Ayazlı,Emile Işınsu gibi yazarlar eser vermiştir.


1950-1980 yılları arasında yazılan tanınmış romanlara ve yazarlardan sınavlarda karşınıza çıkması muhtemel olan bazı örnekler verdik.

Toplumcu gerçekçi roman:Orhan kemal'in cemile ve murtaza eserleri,Yaşar Kemal'in ince memed,yılanı öldürseler,Farkir Baykurt'un yılanların öcü,Kemal Tahir'in devlet ana romanlarını önemsiyorum.Bu eserler sınavlarda karşınıza çıkabilir.

Bireyin iç dünyasını yansıtan romanlar:Peyami Safa'nın yalnızlık eseri,Ahmet Hamdi Tanpınar'ın saatleri ayarlama enstitüsü ve Tarık Buğra'nın küçük ağa eserleri önemli eserlerdir.

Modernist roman:Yusuf Atılgan'ın anayurt öteli,Oğuz Atay'ın tutunamayanlar,Ferit Edgü'nün hakkaride bir mevsim ve Adalet Ağaoğlu'nun fikrimin ince gülü önemli eserlerdir.

Milli ve dini duyarlıkları yansıtan romanlar:Hüseyin Nihal Atsız'ın ruh adam eseri,Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun kilit ve çatı eserleri,Bahaeddin Özkişi'nin sokakta, köse kadı eserleri bilmemiz gereken eserlerdir.

Toplumcu gerçekçi romanın genel özeliklerinden bahsedelim.
Bilmemiz gereken bazı anahtar kavramlar var.Bunlar:
⇒Ekmek
⇒İşçi
⇒Ağa
⇒Köylü
⇒Patron gibi kelimelerdir. 
Marksist ve sosyalist ideolojiden etkilenilir. Sanat toplum içindir anlayışı benimsenmiştir.Amaçları halkı aydınlatmaktır.Okuyucu yönlendirme amaçları vardır.Yani ağa-köylü,zengin-fakir,                patron-işçi gibi konulardan okuyucu harberdar etme amaçları vardır. Toprak kavgalarını,tarımın makineleşmesinden,köyden kente göçten bahsedilmektedir. Kişiler şive ile konuşur.Gözleme dayalı anlatım söz konusudur.
Sadri Ertem,Sabahattin Ali,Orhan Kemal,Kemal Tahir,Yaşar Kemal,Fakir Baykurt,Talip Apaydın,Kemal Bilbaşar,Abbas Sayar,Rıfat Ilgaz önemli temsilcilerindendir.

Modernist roman özelliklerinden bahsedelim.Uyumsuz,huzursuz,karamsar,zayıf bireyi konu eder. Bireyi kendi kimliğini inşa etme sürecindeki sancılardan ve bu süreçte toplumda yaşadıkları çatışmalardan bahseder. Geleneksel yapıdan ve anlatım uzaklaşılır. Kronolojik zamanda geriye dönüş yapılır.Eserlerde şiirsel söyleyişten,çağrışımdan,mitlerden,alegorik anlatımdan yararlanırlar.İç çözümleme,iç konuşma,bilinç akışı gibi teknikler kullanılır. Varoluşçuluk akımından etkilendiklerini söyleyebiliriz. Kafka,Marcel Proust,William Faulkner  batı edebiyatındaki temsilcileridir.

Dünya edebiyatında romana baktığımızda bazı önemli eserler ve yazarlarını aşağıya sıraladık.

FRANSIZ EDEBİYATI
Victor Hugo-sefiller
Balzac-vadideki zambak
Flaubert-madam bovary
Stendhal-kırmızı ve siyah
Zola-nana
ALMAN EDEBİYATI
Goethe-genç wertherin acıları
Thomas Mann-buddenbrook ailesi
AMERİKAN EDEBİYATI
Jack London-beyaz diş
John Steinbeck-fareler ve insanlar
Ernest Hamingway-yaşlı adam ve deniz
KIRGIZ EDEBİYATI
Cengiz Aytmatov-gün olur asra bedel
RUS EDEBİYATI
Dostoyevski-suç ve ceza
Tolstoy-savaş ve barış
Gogol-ölü canlar
Gorki-ana
Turganyev-babalar ve oğular
İNGİLİZ EDEBİYATI
Charles Dickens-iki şehrin hikayesi
Daniel Defore-robinson crusoe




Yazımız bu kadar arkadaşlar....
Umarım faydalı olmuştur...MEB'e uygun şekilde hazırlanmış olunup sesli ve görüntülü hali Youtube kanalımızda paylaşılmıştır.

ANLAYAMADIĞINIZ VE YA SORMAK İSTEDİĞİNİZ BİR YER OLURSA BANA YOUTUBEDEN YA DA İNSTAGRAMDAN ULAŞABİLİRSİNİZ...
YOUTUBE KANALIMIZA GİTMEK İÇİN TIKLA
İNSTAGRAM HESABIMIZA GİTMEK İÇİN TIKLA


Yorumlar

ınstagram=gencogretmen0